HET VERHAAL VAN RAOUYA 

Technisch hbo Traie bij SPIE


Hoi! Ik ben Raouya Kassem en ben 24 jaar. Ik heb technische bedrijfskunde gestudeerd aan Avans hogeschool in Tilburg. Daarnaast heb ik tijdens mijn studie een minor gedaan genaamd: Internal branding and change management. Tijdens mijn opleiding heb ik een aantal projecten/opdrachten voor bedrijven mogen doen. Dit laatste komt nu goed van pas. Het is bij SPIE nu allemaal wat groter en echter, maar ik heb hierdoor mijn rugzak al een beetje kunnen vullen tijdens mijn studie.

Mijn opleiding was vooral gefocust op verbetering en verandering. Hoe kunnen we verbeteren? Hoe kunnen we geld besparen? Hoe kunnen we efficiënter gaan werken? De dingen die ik tijdens mijn studie heb geleerd, kan ik nu ook bij SPIE toepassen wat erg leuk is, omdat dit ook is waar mijn interesse ligt.

“Tijdens het traineeship leer je verantwoordelijkheid nemen, je stakeholders mee te krijgen en goed te onderbouwen wat je wilt verbeteren en veranderen.”

Hoe vond je het om bij SPIE te starten als trainee?

Ik ben afgestudeerd bij SPIE, specifiek bij het onderdeel Industry services. Maar het traineeship ben ik begonnen bij een ander onderdeel, namelijk e-fficiënt buildings. Dit hield in dat ik dus eigenlijk vrijwel niemand kende. Hierdoor word je vanaf het begin een beetje ‘gedwongen’ om uit je comfortzone te stappen. Dat kan in het begin best lastig zijn, maar je leert uiteindelijk door de wisselende opdrachten en werkplekken om flexibel te zijn op een natuurlijke manier, uit je comfortzone te stappen maar ook om op mensen af te stappen en te netwerken.

Opdracht 1: Healthcare 

Mijn eerste opdracht heb ik uitgevoerd bij de business unit Healthcare. In het begin was het allemaal wennen en even aftasten. Mijn eerste opdracht noem ik daarom dus meer een ‘instap-opdracht’. Ik heb tijdens deze opdracht binnen de afdeling ‘beheer en onderhoud’ mogen kijken naar de processen van het correctieve en preventieve onderhoud. Ik stelde vast hoe de huidige situatie eruitzag en bepalen hoe we vanuit daar een nog meer gestructureerde werkwijze konden gaan hanteren. Daarnaast heb ik een aantal verbeteringen doorgevoerd en aan het einde van deze opdracht heb ik de switcht gemaakt naar de projectenafdeling bij Healthcare. Voor hen heb ik de processen opgesteld voor de grote en kleine projecten. Daarbij heb ik gekeken naar wat voor verschillen daarin zaten. Ook heb ik mee mogen kijken in het contract van een klant, hierin heb ik samen met een projectmanager extra structuur aangebracht. 

Wat is je huidige rol binnen SPIE?

Op dit moment zit ik bij de afdeling Datacenters, hier is mij gevraagd om mee te kijken naar de IFS migratie en of ik de overgang binnen de afdeling wil coördineren. IFS is het nieuwe ERP systeem die voor heel SPIE Nederland geïmplementeerd zal worden. We hebben hiervoor een intern implementatie team en die kunnen mij hierin ondersteunen. Dat is ook extra leerzaam omdat ik heb zelf nooit een migratie meegemaakt heb of heb moeten leiden.

Opdracht 2: ICT connectivity

Tijdens mijn tweede opdracht ben ik naar de business unit ICT Connectivity gegaan. Daar mocht ik meedraaien in een groot project. Ik mocht meedraaien in verschillende subprojecten van dit project. Hiervoor heb ik onder andere een in- en output analyse gemaakt. Daarnaast heb ik gekeken naar de informatiestructuur, welke data en communicatie er rondgaat binnen de unit en tenslotte heb ik gekeken wat hierin verbeterd kon worden. Zo hebben we dubbelingen in bepaalde lijnen eruit kunnen filteren om te zorgen dat er geen dubbele informatie meer gedeeld werd.

“De operational manager die mij daar begeleidde was altijd super enthousiast en gelooft in de toegevoegde waarde van jonge mensen. Dat maakt het werk harstikke leuk. Dat is voor mij een factor wat je werk wel of niet leuk kan maken. En bij SPIE merk je dat de collega’s daar oprecht interesse in hebben.”

Young Professional Program



Ik ben door omstandigheden destijds in mijn eentje gestart als HBO-trainee. Dit vond ik natuurlijk wel een beetje jammer, omdat je niet je ervaringen kunt delen met iemand die hetzelfde meemaakt. Maar ik werd wel goed ondersteund waar dat nodig was. Ook ben ik mee gaan draaien met het Young Professional Program. Dit is een trainingsprogramma speciaal voor Young Professionals. Deze groep heb ik ervaren als een soort vervanging voor mijn mede trainees.

Opdracht 3: TechFM

De derde opdracht zat ik bij het onderdeel TechFM. Hier ben ik gevraagd om een proces te ontwerpen met een uniforme werkwijze om het facturatieproces van correctieve onderhoud, eenvoudig te kunnen uitvoeren en te automatiseren. Dat proces (het opstellen van facturen) werd voornamelijk handmatig uitgevoerd. De onderzoeksvraag was hier om te kijken hoe dit proces geautomatiseerd en versneld kon worden. Ik heb samen met een teamgenoot met behulp van power BI een tool kunnen bouwen die het handmatig opstellen van de facturen kon overnemen. Hierdoor is er een meer gestandaardiseerd facturatieproces ontstaan en heeft de implementatie van deze tool gezorgd voor een enorme tijdbesparing!


Ambities 

Ik heb altijd de ambitie gehad om in de toekomt in een leidinggevende functie of rol te gaan zitten. Uiteindelijk wil ik die kant ook op alleen wil ik wel de eerste jaren nog vullen met ervaringen uit functies die hier onder zitten om ook zo eerst inspiratie op te doen uit de werkwijze van andere leidinggevenden. Maar het lijkt me ook leuk om de innovatie- of de strategie kant op te gaan. 

Hoe ben je gegroeid tijdens het traineeship?


Sinds het begin van het traineeship voel ik me minder ongemakkelijk, ik stap sneller op mensen af en ik heb beter leren netwerken. Ik heb in mezelf leren geloven. Het is bij SPIE niet zo dat er naar je gekeken wordt als iemand die net van school afkomt en daardoor geen ervaring heeft. Je krijgt juist het gevoel dat wat je hier doet en wat je neerzet, bruikbaar is binnen de organisatie. Je voelt de waardering. 

“SPIE biedt een dynamische omgeving er is altijd ruimte voor innovatie.” 


Ben je benieuwd wat het VONK Traineeship jou te bieden heeft?