lines-animated

HET VERHAAL VAN NICA 

VONK trainee bij SPIE

Hoi! Ik ben Nica en ik heb Chemische Technologie gestudeerd. In september 2021 ben ik gestart als VONK trainee bij SPIE. Ik heb voor een traineeship gekozen omdat ik tijdens mijn afstuderen nog niet zo goed wist wat voor functie of richting ik op wilde. Toen mij een traineeship werd getipt ben ik op zoek gegaan naar een organisatie waar ze dit aanbieden. Tijdens een traineeship ben je aan het werk maar krijg je ook nog de ruimte om te kijken wat het beste bij jou past en wat je leuk vindt. 

Uiteindelijk heb ik voor SPIE gekozen omdat de organisatie zo veelzijdig is. Ik dacht: dat past bij mij want dan kan ik nog veel kanten op en vervolgens bepalen wat ik daarna zou willen doen.

Het is erg fijn dat je met een groep van start gaat. Je hebt dan het idee dat je in een soort klasje zit. Als je ergens tegenaan loopt kan je altijd bij je medetrainees terecht, zij zijn een soort lotgenoten.

We spreken elkaar dan ook regelmatig, ondanks dat we in verschillende onderdelen van de organisatie werken. Tijdens trainingsdagen kom je bijvoorbeeld te weten welke opdracht een medetrainee doet. Door het uitwisselen van onze ervaringen kan ik voor mezelf inschatten of het wellicht interessant is voor mij om daar het volgende half jaar een opdracht uit te voeren. Naast dat je iets aan je medetrainees hebt, is het ook fijn dat je begeleiding krijgt vanuit je mentor, coach en leidinggevende. Een hoop mensen om je heen om even mee te sparren dus. Je bent vrij om de momenten met je begeleiding zelf in te plannen. Dit is laagdrempelig en je kunt makkelijk bij hen terecht om zaken omtrent je ontwikkeling te bespreken.

Mijn eerste opdracht heb ik bij Network Solutions, FttX gedaan. Zij werken aan zakelijke klant aansluitingen. Hier heb ik alle processen en procedures van de afdeling in kaart gebracht met de daarbij horende formulieren en werkinstructies. Een goede opdracht om het traineeship mee te beginnen en de organisatie te leren kennen. 


De tweede opdracht mocht ik zelf uitkiezen. Hier heb ik dan ook zelf een netwerk voor aangelegd in de organisatie. Deze opdracht doe ik bij Energies, Hoogspanningslijnen. Omdat ik zelf heb aangegeven dat ik het interessant vind om bij de uitvoering betrokken te zijn, ben ik nu onderdeel van een projectteam. Ik schakel tussen de uitvoering en de werkzaamheden op kantoor. Daarnaast heb ik een opdracht omtrent het verduurzamen van de bouwplaats. Er is veel mogelijk, zolang je hier maar zelf sturing aan geeft.

Eigenlijk raad ik het traineeship bij iedereen aan die van het hbo komt en nog niet volledig voor ogen heeft wat hij of zij wilt doen. Daarnaast denk ik dat het een goede overgang is tussen school en volledig voltijd werken in een vaste functie. Genoeg uitdaging en daarbij alle voordelen van werken, maar daarnaast ook nog veel leren!

lines-animated

Ben je benieuwd wat het VONK Traineeship jou te bieden heeft?