lines-animated

Het traineeship van Jasper

Technisch Management Trainee bij SPIE

Hoi, ik ben Jasper. Ik heb Technische Bedrijfskunde gestudeerd in Enschede. Ik heb affiniteit met de techniek, maar ook de business kant. Vandaar dat ik een brede opleiding wilde gaan doen. In mijn vrije tijd maak ik graag muziek, ik speel piano en gitaar. Over het algemeen ben ik veel buitenshuis te vinden bij vrienden en feestjes.

Na het afstuderen wist ik niet zo goed wat ik wilde, omdat ik erg brede interesses heb. Via LinkedIn ben in benaderd door SPIE en werd ik uitgenodigd om  naar de inhousedag te komen. Wat mij aansprak was dat je binnen het Technisch Management Traineeship verschillende aspecten en industrie├źn binnen de organisatie kunt gaan ontdekken. SPIE is een verbinding tussen allerlei sectoren, waardoor je kunt gaan uitvinden wat je leuk vindt. Ook vond ik dat er een hele gemoedelijke sfeer hing en een prettige cultuur heerste. Alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat ik dacht, dit moet ik gaan doen. Het begon al met de business case die we tijdens de sollicitatie procedure gingen doen, was een gave en leerzame ervaring.In februari ben ik begonnen aan mijn eerste opdracht in Wijhe bij de divisie Smart City & Energies. Ik zit in de commercie, in de aanbestedende markt. Wanneer de overheid een nieuwe brug wil bouwen, dan willen meerdere bedrijven dit op zich nemen. Dan gaan ze tenderen. Ik doe een volledig marktonderzoek hoe die markt van bruggen, sluizen en gemalen er uit ziet. Hier ben ik het eerste half jaar fulltime mee bezig geweest. Ik verzamel heel veel data en koppel dit aan elkaar. Ik heb in mijn achtergrond veel geprogrammeerd. Voor deze data heb ik een universele tool gemaakt die op basis van bepaalde algoritmes kijkt wat er voor trends zijn. 

Voor mijn tweede opdracht ga ik de divisie Industry Services in, vestiging Hoogezand. Ik ga hier energiemonitoring verder uitbouwen. Hiervoor ga ik langs klanten om presentaties te geven en klanten binnen te halen. Het wordt veel in de auto zitten hiervoor, maar dat vind ik juist wel lekker. De momenten in de auto bel ik vaak mijn mede trainees op om het autorijden wat gezelliger te maken. Ik heb zin in de opdracht en denk dat ik er veel kan leren. Wel is het natuurlijk altijd spannend om met iets nieuws te beginnen.

Voor de groepsopdracht zijn we met de groep trainees bezig met een onderzoek binnen SPIE. We zijn momenteel bezig om de mentale gezondheid van SPIE in kaart te brengen. Hiervoor komen we eens per twee weken op vrijdag bij elkaar. Het is ook altijd erg prettig om elkaar weer te zien en om te sparren met elkaar. Je groeit ook dicht naar elkaar toe. Uiteraard sluiten we de opdracht dan af met een vrimibo.

De trainingen die we eens per maand krijgen, zijn niet allemaal voor iedereen weggelegd. Toch heb ik een groot deel  wel als nuttig ervaren. Vooral de Outlook training was een praktische training. Er zijn veel verschillende trainingen, zowel hard skills als soft skills, waardoor de toegevoegde waarde voor iedereen anders is. Voor het tweede jaar wil ik waarschijnlijk een training doen in de richting van financi├źn en boekhouding, omdat ik daar nog vrij weinig kaas van heb gegeten. Ook iets in de richting van projectmanagement lijkt me nog interessant.

Je krijg veel vrijheid en autonomie tijdens het traineeship en binnen SPIE. Ik vind dat zelf heerlijk, maar het moet wel bij je passen. Het is belangrijk dat je een proactieve en ondernemende houding hebt, dan is het traineeship zeker wat voor je.

Je kan zoveel ontdekken, leren en zien binnen een management traineeship, dus ik zou het zeker aanraden. Je leert heel veel en bijna alles is mogelijk, als je er zelf achteraan gaat en hier initiatief in neemt. 


lines-animated

Ben je benieuwd wat het Technisch Management Traineeship jou te bieden heeft?