lines-animated

Het verhaal van Jack

VONK Trainee bij SPIE

Hoi, ik ben Jack. VONK trainee binnen SPIE. Ik heb Chemische Technologie gestudeerd.

Als ik het VONK traineeship van SPIE zou moeten omschrijven, dan zou ik dat doen als een vliegende start van je carrière. Je krijgt veel kansen om je binnen de organisatie te ontwikkelen en zal niet vastroesten in een functie. Terwijl je in een vaste functie wellicht alleen je eigen business unit zal leren kennen, is het de bedoeling dat je tijdens het traineeship ook bij andere onderdelen van de organisatie aan de slag gaat. Eigenlijk past mijn studieachtergrond, Chemische Technologie, niet per se bij SPIE. Toch kan ik met mijn technische kennis een toegevoegde waarde leveren aan SPIE en daarnaast veel leren. Met een technische achtergrond heb je een bepaalde manier van denken waar je binnen SPIE heel ver mee kunt komen.

Voor het eerste jaar is er een vast trainingsprogramma opgesteld. Door deze trainingen ga je met je medetrainees richting hetzelfde basisniveau. Je kan hierbij denken aan een training presenteren. In het tweede jaar bepaal je zelf welke trainingen je gaat volgen. 


Mijn eerste opdracht heb ik bij Smart city, de business unit Verkeer en Vervoer gedaan. Daar ben ik bezig geweest met het werkproces op een onderhoudsproject. Dit werkproces moest verder geautomatiseerd en efficiënter gemaakt worden. We hebben een Power app gebouwd waar op een efficiënte manier alle  informatie kan worden opgeslagen. Door geïntegreerde documentopslag ontstaat er een plek waar alle informatie omtrent het werk wordt opgeslagen. Dit was een interessant project omdat we er voor hebben kunnen zorgen dat onderdelen van het werkproces geautomatiseerd zijn. Op deze manier laten we de computer en techniek steeds meer voor ons werken. Tijdens deze opdracht werkte ik op het project zelf, met de collega’s in de keet. Leuk om die sfeer mee te maken! Je krijgt op deze manier veel mee, wat leeft er bijvoorbeeld op zo’n projectlocatie? Hier heb ik naast mijn opdracht ook andere taken opgepakt die direct te maken hadden met het project. Voordat ik aan deze opdracht begon twijfelde ik of ik wel een toegevoegde waarde kon leveren aan het project. Het sloot namelijk niet volledig aan bij mijn studieopdracht. Echter was dit totaal geen belemmering en ging het veel beter dan ik vooraf had verwacht. Mijn advies: laat je niet beperken door de kennis die je denkt te hebben. Zolang je een technische basis hebt kun je veel meer doen en leren dan je denkt. Mijn tweede opdracht doe ik op kantoor bij ICT Solutions binnen het marktsegment e-fficiënt buildings. Hier werk ik aan de inventarisatie van de financiële informatiebehoefte en bekijk ik hoe we dit goed weer kunnen geven. Die inventarisatie doe ik op verschillende lagen, van Projectleiders tot Business Unit Managers.

Wat je ook wilt qua opdracht, er is veel mogelijk binnen SPIE. Betrek vooral zelf de mensen die hier verstand van hebben. Ik leer een hoop van mijn collega’s. Zij hebben veel kennis van waar zij mee bezig zijn.

Ik raad je het traineeship aan als je zelfstandig kunt werken en ambitieus bent. Als je ervoor wilt gaan en er moeite in wilt stoppen, dan kan je er veel uithalen!


lines-animated

Ben je benieuwd wat het VONK Traineeship jou te bieden heeft?