lines-animated

Het traineeship van Diego

Technisch management trainee bij SPIE

Hoi, ik ben Diego. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te sporten, gamen, ga ik graag uiteten en hou ik van een feestje op z’n tijd.

In mijn schooltijd heb ik altijd affiniteit met de techniek gehad. Na het N&T profiel op de middelbare school te hebben gedaan, ben ik Werktuigbouwkunde gaan studeren aan de TU Delft. In drie jaar tijd heb ik de bachelor  afgerond en ben ik verder gegaan met de master Mechanical Engineering, met als  specialisatie Multi Machine Engineering. Tijdens mijn master heb ik ook de master Technology-Based Entrepreneurship gevolgd. Hierin heb ik meer geleerd over de werking van een onderneming. Na weer drie jaar was het tijd voor een volgende stap.

Na mijn studie wist ik nog niet precies in welk veld ik wilde gaan werken, maar ik had inmiddels wel veel technische theorie kennis opgebouwd. Voor mij was het echter wel duidelijk dat ik niet meteen in een specifieke functie terecht wilde komen en daarom viel mijn oog op een traineeship. Via LinkedIn werd ik benaderd door SPIE voor het Technisch Management Traineeship. Het sprak mij meteen aan. Ik had tijdens mijn studie al bedacht dat ik in een groot bedrijf wilde werken, omdat ik niet goed wist wat ik wilde. SPIE is in veel sectoren actief, waardoor ik hier voor mijn gevoel veel kennis en ervaring op kon doen. Dit leek mij een mooie kans om te kunnen ontdekken waar mijn passies en interesses liggen.

De sollicitatieprocedure bij SPIE was alles behalve standaard. Het begon met de inhousedag, dit was een dag waarbij je laagdrempelig het bedrijf leerde kennen en ook presentaties kreeg van eerdere trainees. Na deze dag kwam het Q&A gesprek met iemand van HR en een trainee, dit was een erg leuk gesprek omdat ik hier mijn vragen kwijt kon die ik nog had over het traineeship. De volgende stap was de Business Case waarvoor we met alle kandidaten met de Thalys naar Parijs zijn gegaan. Dit was een hele gave ervaring om mee te maken. De laatste stap was een gesprek met twee directeuren uit het bedrijf waarin ik mijn laatste vragen kwijt kon. Uiteindelijk hoorde ik dat ik 1 februari 2023 mocht beginnen bij SPIE.

Mijn eerste opdracht heb ik gedaan voor de SHEQ afdeling in Breda. Deze afdeling houdt zich bezig met veiligheid, gezondheid, milieu en kwaliteit binnen SPIE. Het was niet de meeste logische keuze na mijn studie, maar voor mij wel de perfecte kans om het bedrijf beter te leren kennen. Tijdens deze opdracht heb ik wel honderd collega's verdeeld over het hele bedrijf gesproken. Hierdoor kreeg ik een goed beeld van de verschillende functies en wat elke divisie voor werkzaamheden uitvoert.

Mijn volgende opdracht ga ik doen bij de divisie Industry Services en specifiek bij de Business Unit Mechanical in Hoogvliet. Tijdens mijn opdracht ga ik kennis maken met rollen als werkvoorbereider en projectcoördinator. Ik ga meewerken tijdens de Turn Around bij Exxon Mobil, een van de grootste gas- en oliebedrijven van de wereld. Deze opdracht is heel wat anders dan mijn eerste opdracht, maar dat is wat het traineeship voor mij leuk maakt.


Tijdens het traineeship volg je ook een aantal trainingen samen met je andere trainees. Een van de trainingen die voor mij het meest opleverde was time management met Outlook. In het eerste jaar staan de trainingen vast, maar toch krijg je de mogelijkheid om naast dit traject nog andere trainingen te volgen. Het tweede jaar krijg je de vrijheid om je eigen trainingstraject samen te stellen zodat het perfect aansluit bij jouw interesses. Ik zal volgend jaar waarschijnlijk trainingen gaan volgen die te maken hebben met leiderschap.

Ik zou het traineeship zeker aanraden als je nog niet weet wat je wilt doen, maar wel weet dat je in de techniek jouw passie kwijt kan. Het is de uitgelezen kans om te ontdekken waar jij je carrière verder wilt ontwikkelen. Het is ook mooi om te zien dat iedereen andere interesses ontwikkelt. De één richt zich uiteindelijk op de techniek, terwijl de ander zich toch meer gaat richten op financiën of duurzaamheid. Ondanks dat SPIE zo'n groot bedrijf is, voelt de werksfeer informeel en staat iedereen klaar om je te helpen. Dit maakt het voor mij een hele fijn start van mijn carrière. 

lines-animated

Ben je benieuwd wat het Technisch Management Traineeship jou te bieden heeft?