lines-animated

Het verhaal van Corné

VONK trainee bij SPIE

Hoi, ik ben Corné en VONK trainee binnen SPIE. Voordat ik bij SPIE aan de slag ben gegaan heb ik hbo Werktuigbouwkunde gestudeerd. In het weekend speel ik regelmatig met mijn band, daarnaast ga ik af en toe boulderen en zeilen met vrienden.

Na het afronden van de havo in Naaldwijk, ben ik in Delft Werktuigbouwkunde gaan studeren aan de Haagse Hogeschool. Werktuigbouwkunde is een brede technische studie, dit is ook de reden dat ik hiervoor gekozen heb. Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij een metaalbewerkingsbedrijf als tekenaar en projectcoördinator. Voor mijn afstuderen heb ik een onderzoek gedaan naar voedselveiligheid in de machinebouw.

Na mijn studie wist ik niet zo goed wat ik wilde. Via LinkedIn kreeg ik een berichtje van SPIE Nederland. Mijn eerste gedachte was, wie of wat is SPIE? Ik heb een beetje research gedaan naar het bedrijf en ben in diezelfde week nog op sollicitatiegesprek geweest. Uit dit gesprek bleek dat dit traineeship goed bij mij zou passen omdat ik de kans krijg om te ontdekken wat ik zou willen doen.

Buiten SPIE heb ik nog meerdere berichten gekregen van andere bedrijven, maar ook detacheerders. De reden dat ik uiteindelijk voor SPIE gekozen heb, is toch wel het traineeship. De andere bedrijven waren vaak gericht op heel specifieke onderwerpen of een erg gespecialiseerd bedrijf. Ik wist nog niet precies wat ik wilde doen en wat ik leuk en interessant vond. Toen kwam het traineeship van SPIE voorbij en werd uitgelegd dat je in twee jaar tijd heel veel verschillende dingen kunt zien. Na de twee jaar kun je uitstromen binnen de richting de jouw interesse heeft gewekt. Die diversiteit sprak mij het meest aan. Je kunt in twee jaar tijd je cv leuk aanvullen met verschillende opdrachten per half jaar. Daarnaast waren de arbeidsvoorwaarden bij SPIE ook goed, waardoor de combinatie er voor heeft gezorgd dat ik voor SPIE gekozen heb. 


De eerste opdracht is erg positief verlopen. Op dag één kregen we te horen welke opdracht dit was en op welke vestiging. In mijn geval ging bij Verkeer en Vervoer aan de slag. In eerste instantie dacht ik dat ik dat niet zo leuk vond, eenmaal daar begonnen, bleek dat ik het juist hartstikke leuk vond. Ik heb hier gewerkt aan een bp pulse project, dit was een project van bp Nederland. Hier hield ik me bezig met de voorbereidingen en realisatie van snellaadstations voor elektrische auto’s, gelegen naast de tankstations. Ik heb 4 snellaadstations mogen doen in de rol van projectcoördinator/projectleider. De reden dat ik Verkeer en Vervoer in eerste instantie niet helemaal zag zitten, was omdat ik niet precies wist wat het inhield. Ik dacht; dat wordt aan de snelweg staan en witte lijntjes zetten op het wegdek. Gelukkig is het veel breder dan dat en heel divers. Wat me het meeste is bijgebleven van deze opdracht is het stukje van de uitvoering. Om de tafel zitten met klanten en onderaannemers, afspraken maken, etc. Het is interessant om te zien hoe dit alles in zijn werk gaat en hoe je hier tactisch mee omgaat, ik heb hier heel veel geleerd. Ook heb ik al een flink netwerk op kunnen bouwen, niet alleen binnen SPIE, maar ook met verschillende klanten.

Tijdens de tweede opdracht wilde ik iets meer richting mijn studie achtergrond in Werktuigbouwkunde. Ik ben bij de divisie Bruggen en Sluizen gaan kijken. Wel wilde ik op het operationele deel blijven, dus meer richting project coördinatie en projectleiding. Met hulp binnen SPIE heb ik de opdracht gevonden die precies bij me past. Ik heb een gesprek ingepland en heb de opdracht gekregen. De tijd ging hier ontzettend snel en ik had het enorm naar mijn zin.

In een volgende opdracht zou ik het erg leuk vinden om ervaring op te doen in glasvezelnetwerken en windmolens.De ontwikkeling en vernieuwing heeft zeker meegespeeld in mijn keuze voor SPIE. Vooral het stukje duurzaamheid sprak me ook aan, omdat ik hiermee in mijn opleiding ook veel mee bezig ben geweest. Een ambitie die ik nog heb is dat ik het liefst nog zou willen doorgroeien naar projectmanagement. In eerste instantie kleine projecten, maar later zou ik wel de grotere projecten willen doen. Eerst ervaring opdoen tijdens deze opdrachten en het traineeship, zodat ik er zoveel mogelijk van meekrijg. Ik probeer mijn opdrachten hier ook bewust op aan te sluiten. In de opdrachten krijg ik veel verantwoordelijkheid en vrijheid, wat fijn is omdat ik daar veel van leer. Volgend jaar krijgen we een opleidingsbudget waar we zelf onze draai aan kunnen geven. Ik heb nog niet helemaal bedacht wat ik hiermee precies wil, maar ik denk een opleiding, training of cursus richting leidinggeven en management.

 

 


lines-animated

Ben je benieuwd wat het VONK Traineeship jou te bieden heeft?