lines-animated

Het traineeship van Calvin

Technisch Management Trainee bij SPIE

Hoi, Mijn naam is Calvin de Vries, 24 jaar en ik woon in Barendrecht. Ik heb gestudeerd aan de TU Delft waar ik eerst de Bachelor Technische Natuurkunde van drie jaar heb afgerond. Mijn studiecarrière eindigde ik met een Master Applied Physics van twee jaar. Al na de middelbare school wist ik dat ik iets met de techniek wilde gaan doen, maar wat precies wist ik nog niet. Ik heb destijds Technische Natuurkunde gekozen, omdat bij de open dag werd verteld dat dit een brede studie was. Het was een logische keuze om de vervolg Master te gaan doen.

Na mijn studie ben ik gaan kijken voor een baan in de technische sector. Omdat ik niet precies wist in wat voor soort functie ik wilde gaan werken, wilde  ik graag een traineeship  gaan doen bij een groot bedrijf. Op LinkedIn ontving ik een bericht van SPIE. In eerste instantie kende ik SPIE eigenlijk nog niet goed, maar nadat ik mezelf ben gaan verdiepen leek het me wel wat. Wat me aansprak, was dat er binnen de organisatie verschillende divisies zijn, met vestigingen door heel Nederland, waardoor je veel kan leren op verschillende vlakken. Al met al positief, waardoor ik ben gaan solliciteren. Ook de inhousedag heeft hieraan meegeholpen. Hierbij konden alle mensen die interesse hadden in het traineeship informatie inwinnen door in gesprek te gaan met divisiedirecteuren en mensen uit de organisatie van SPIE. Daarnaast heb ik de Business Case ook als leerzaam ervaren. Hiervoor hebben we in de trein naar Parijs aan een case gewerkt die we vervolgens presenteerden aan de Franse Directie. Nadat dit allemaal succesvol was verlopen, ben ik op 1 februari begonnen met het Technisch Management Traineeship.








Tijdens mijn studie sprak duurzaamheid mij erg aan en heb hier dan ook mijn scriptie in gedaan. Tijdens de sollicitatieprocedure heb ik aangegeven dat hier mijn interesse lag. Hierdoor heb ik een project gekregen wat ik gedurende mijn gehele traineeship naast mijn reguliere opdrachten doe. Dit project heet Aantoonbaar Groen. Hierin staat het duurzamer maken van SPIE centraal. Ik doe dit samen met verschillende mensen uit de organisatie en we kijken naar hoe we bijvoorbeeld duurzamere projecten kunnen uitvoeren. Ik houd me voornamelijk bezig met het organiseren van webinars voor mensen binnen de organisatie om bewustzijn te creëren en te laten zien wat SPIE momenteel aan duurzaamheid doet. Dit laat ook zien hoe vrij je bent in de eigen invulling van het traineeship.

Mijn eerste opdracht voerde ik uit bij de Business Unit  Mechanical van de divisie Industry Services in Hoogvliet. Het project zelf bevindt zich op het Vopak terrein in Europoort waar twee nieuwe fabrieken gebouwd worden. Ik kwam hier midden in het project bij als werkvoorbereider. Dit houdt in dat ik bijvoorbeeld tekeningen bewerk van fouten, als er een leiding anders getrokken moet worden  bestel ik vervolgens de materialen. Deze stuur ik naar de werkplaats in Hoogvliet waar de monteurs de desbetreffende materialen verwerken en in elkaar zetten aan de hand van mijn tekening. Daarnaast ben ik vaak ook druk met facturen en het maken van inkooporders. Ik leer tijdens deze opdracht met veel verschillende partijen te schakelen en heb zo een mooi netwerk op kunnen bouwen.

Mijn tweede opdracht zal in Eindhoven zijn binnen de divisie Building Solutions. Hierbij ga ik de focus leggen op het verbeteren van een platform, gebaseerd op digitalisering en duurzaamheid, wat voor verschillende projecten gebruikt kan worden. Het is deels een consultancy rol voor onze klanten in combinatie met de uitvoering van de desbetreffende plannen. Omdat mijn interesses binnen duurzaamheid liggen, is het voor mij belangrijk dat ik opdrachten kan doen waarbij duurzaamheid een grote rol speelt.

Eens per maand krijgen we een training met de groep trainees. Hier zitten handige trainingen bij voor zowel je hard skills als je soft skills, zoals een Outlook- en presentatietraining. Je wordt op verschillende facetten getraind om bepaalde keuzes te maken. In het tweede jaar krijgen we een opleidingsbudget. Dan mogen we zelf trainingen en cursussen kiezen die we willen gaan volgen.

Het mooie aan het traineeship is dat je veel verschillende opdrachten kunt doen. Als je naar vier totaal verschillende functies en divisies gaat, dan krijg je een breed beeld van de organisatie en van de mogelijkheden. Daar is dit traineeship een goede tool voor, dus zeker handig om daar gebruik van te maken. Je krijgt tijdens jouw opdrachten veel verantwoordelijkheid waar je daadwerkelijk écht iets mee kan bijdragen. Ik zou zeker aanraden om iets te gaan doen wat je leuk vindt, maar probeer jezelf ook uit te dagen. Als je een opdracht kiest waarvan je niet weet of je het interessant vindt, dan leer je daar ook ontzettend veel van. Je krijgt tijdens het traineeship enorm veel vrijheid, wat heel mooi is. Wel moet die vrijheid bij je passen. Als je niet duidelijk voor ogen hebt wat voor functie je wilt, dan is het traineeship een mooie kans om dit te gaan ontdekken. 

lines-animated

Ben je benieuwd wat het Technisch Management Traineeship jou te bieden heeft?