lines-animated

Het verhaal van Bo

VONK trainee bij SPIE 

Ik ben Bo de Groot en ik woon in Veenendaal. Ik heb Chemische Technologie gestudeerd aan de Hogeschool Utrecht. Hier ben ik tot de conclusie gekomen dat ik niks met het chemische gedeelte wil doen, of in ieder geval niet met gevaarlijke stoffen. Ik ben een fanatiek sporter en wil daarbij mijn gezondheid het liefst niet op het spel zetten. Iedere dag in de week heb ik een training en bijna ieder weekend een wedstrijd. 

Ik ben op zoek gegaan naar een technisch vervolg na mijn opleiding. SPIE heeft mij benaderd voor dit traineeship. Ik heb opgezocht wat het traineeship precies inhield en gekeken of het iets voor mij is. Ik wist van tevoren niet wat ik wilde gaan doen, dus ook niet of ik een traineeship wilde doen. Als je eenmaal afgestudeerd bent dan stroomt je LinkedIn vol met mensen die je allemaal willen hebben. Je hebt dus een soort keuze en je zit in een luxepositie hierdoor. Bij veel bedrijven ligt de focus op één ding en bij SPIE is het heel divers, dat sprak mij heel erg aan. Nu ben ik nog jong en kan ik makkelijker leren. Ik had de voorkeur voor werken en leren, in plaats van weer een nieuwe studie te starten na mijn hbo opleiding. SPIE biedt veel mogelijkheden, je hoeft het maar te bedenken en SPIE doet het bijna allemaal. 

De diversiteit heeft ervoor gezorgd dat ik voor SPIE gekozen heb, omdat ik het idee had dat ik daar het meeste van kon leren. Ik blijf me ook iedere dag weer verbazen over wat SPIE allemaal doet. 


De eerste opdracht krijg je aangewezen vanuit SPIE, in mijn geval bij bruggen, sluizen, gemalen, stuwen en onderdoorgangen in Wijhe. Ik heb hier zelf onderzoek gedaan naar onderdoorgangen, hierbij kun je denken aan een fietstunnel onder de rijksweg door. Als het regent zou dit onder water te komen te staan als er geen pompinstallatie is. Die pompinstallaties zijn gebouwd in 1970/1980 en er is destijds niets gedocumenteerd. Dit moet vervangen worden, want die pompen zijn einde levensduur. Zelf heb ik daar de plannen voor gemaakt, ik heb de nieuwe pompen besteld, ben op locatie gaan kijken om te zien hoe groot bijvoorbeeld het leidingwerk moest zijn. Ook heb ik gekeken waar het water heen gaat vanuit de onderdoorgangDit heb ik dus allemaal mogen voorbereiden inclusief de juiste documentatie. Het project gaat helaas wel verder nadat mijn opdracht erop zit, maar ik word op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen. Dat is heel tof. Met mijn leidinggevende en collega’s van dit project heb ik nog steeds contact en hierdoor houd ik mijn netwerk in stand.

Inmiddels ben ik bezig met mijn tweede opdracht van het traineeship. Ik heb gekeken bij Smart City, Vervoer en Verkeer. Daar heb ik mijn interesses en wensen uitgesproken op het leervlak, ik wilde heel graag een dynamische opdracht. Achter de pc hoort erbij, maar ik wilde ook graag het veld in. Tijdens mijn eerste opdracht begon de uitvoering pas nadat mijn opdracht ten einde liep. Nu wilde ik dat dus erg graag meemaken. We hebben de opdracht goed doorgesproken en onze verwachtingen naar elkaar uitgesproken. Ik ben nu een aantal weken onderweg en ik heb het erg naar mijn zin.De ontwikkeling binnen SPIE ervaar ik als iets positiefs. Als je aangeeft jezelf te willen ontwikkelen en bijvoorbeeld een cursus wilt doen, dan geven ze hier de mogelijkheid voor. Zelf vind ik het ook fijn om een dagcursus of E-Learning te doen, waarbij je na de cursus gelijk je examen kan doen. Je weet dan gelijk of je het gehaald hebt en hoeft hier, bij wijze van, niet twee weken op te wachten. Ik heb een BRL cursus gedaan (werken op de weg). Deze moest ik behalen om bij mijn huidige opdracht te kunnen beginnen. Dan heb je ook nog de trainingen met de andere trainees. De training die mij het meeste is bijgebleven is toch wel de Outlook training. Hierbij leer je hoe je je mailbox netjes kunt houden en krijg je hier allerlei tools voor. Deze training was erg nuttig, omdat je dit gelijk kunt toepassen in de praktijk. Ook krijg je trainingen zoals persoonlijk leiderschap, waarbij je veel leert over jezelf en hoe je bent als persoon. In het tweede jaar van mijn traineeship krijgen we een budget. We mogen dan iedere maand zelf trainingen kiezen waar we aan willen deelnemen.

Tot nu toe heb ik nog geen dingen gevonden die ik niet leuk vind. Ik probeer zoveel mogelijk te zien en te leren binnen SPIE. Daar heb je hier uitstekende kansen voor, vandaar dat ik het traineeship zeker zou aanraden. Als je nog niet precies wet wat je wil, kun je hier goed kijken waar je interesses liggen en waar je goed in bent. Je hebt je eigen ontwikkeling zelf in de hand en er zijn veel mogelijkheden.


lines-animated

Ben je benieuwd wat het VONK Traineeship jou te bieden heeft?