HET VERHAAL VAN THIJS 

VONK Trainee bij SPIE


Hoi! Ik ben Thijs, VONK trainee bij SPIE. Eigenlijk was ik nog helemaal niet bekend met de traineeships die SPIE aanbiedt; totdat ik werd benaderd door iemand die al aan een traineeship bij SPIE was begonnen en mij direct enthousiast maakte. Uiteindelijk vond ik het traineeship passend voor mij omdat ik de brede studie Werktuigbouwkunde heb gedaan. Die breedte kan ik tijdens het traineeship van SPIE goed verkennen. k kan namelijk een goede indruk krijgen van de vele expertises die SPIE rijk is, zowel in de praktijk als in theorie. De grootte van de organisatie heeft hierbij een positieve invloed. Het brede personeelsbestand zorgt ervoor dat je zelf de juiste mensen om je heen verzamelt waarvan je wilt leren.

Het samen starten met andere trainees die in hetzelfde schuitje zitten vond ik relaxed. Het beginnen aan het werkende leven kan een spannende periode zijn. We sparren regelmatig met elkaar over wat we meemaken en hadden vanaf de introductieweek een groepsgevoel. Daarnaast organiseren we activiteiten waarbij we bij elkaar in de keuken kijken. Hierdoor kun je je verder binnen SPIE oriënteren en doe je nieuwe connecties op. Voor het organiseren van deze activiteiten krijgen we de ruimte vanuit de organisatie. Het wordt zelfs aangemoedigd en collega’s staan ervoor open om een rondleiding mogelijk te maken of een presentatie te geven.

Naast dat je iets aan je medetrainees hebt, is de constructie met je mentor en coach ook prettig. Er wordt naar je geluisterd en tijd voor je vrij gemaakt. Ondanks alle vrijheid zal je gedurende het traineeship nooit zonder begeleiding komen te zitten omdat je met meerdere mensen nauw contact hebt. Mocht er iets even minder lekker gaan, dan kan je altijd bij hen terecht. Tijdens het traineeship duik je regelmatig in het diepe omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn. Mijn eerste opdracht was voornamelijk gefocust op de operationele kant bij de business unit Bruggen, Sluizen en Gemalen, onderdeel van Smart City. Als onderdeel van het Noordzeekanaal heb ik hier werkzaamheden uitgevoerd op het Sluizencomplex van IJmuiden. Verdieping in onder andere meer- en minderwerk, technische vraagstukken, informatiebladen, aanbestedingstrajecten en tenderanalyses hebben mij hier veel geleerd. Naast het werken op kantoor had ik veel kansen om indrukken op te doen op locatie en mee te kijken met de operatie. Je krijgt de vrijheid om buiten kantoor te kijken, graag zelfs. 


Mijn tweede opdracht doe ik bij Industry services op de afdeling Engineering in Schiedam. Hier focus ik mij op BIM, ook wel Building Information Modeling. Dit is een 3D omgeving waarin meerdere disciplines samenkomen. Ik werk gedurende mijn opdracht aan de inventarisatie en implementatie van deze werkmethodiek. Hiervoor ben ik ook aangesloten bij de werkstroom bouwwerkinformatiemanagement om SPIE breed BIM in kaart te brengen en doelen te stellen.

Daarnaast ben ik bezig met het opstellen van een projectmanagers handboek. Dit moet nieuwe projectleiders en projectmanagers helpen hun draai te vinden binnen SPIE.  

Ik denk dat het traineeship geschikt is voor mensen die niet bang zijn om contacten te leggen en zich graag willen ontwikkelen. Tijdens het traineeship zal je niet volledig achter je laptop zitten. Een can do mentaliteit is een must! 


Ben je benieuwd wat het VONK traineeship jou te bieden heeft?