Rubin werkt als BIM coördinator binnen de divisie SPIE Energies. Dagelijks houdt hij zich bezig met het afstemmen van raakvlakken tijdens het engineering proces voor het bouwen van onder andere hoogspannings-stations. Hij brengt, samen met de engineers, de plannen en ideeën van zowel de klant als de technisch manager van SPIE daadwerkelijk tot leven. Dit doet hij door middel van 3D-modellen. Voorheen werd er alleen gebruik gemaakt van 2D-tekeningen, waardoor bepaalde zaken pas aan het licht kwamen in de uitvoeringsfase. “Het 3D-model zorgt ervoor dat we al in een vroeg stadium een totaaloverzicht van alle onderdelen van de installatie en de omgevingsfactoren kunnen inzien. Dit versnelt het bouwproces en het zorgt ervoor dat alle betrokken partijen beter op elkaar afgestemd zijn.”
Het leukste in zijn huidige rol vindt hij het sociale contact. “Ik merkte al snel dat ik mijn voldoening niet haalde door alleen met mijn neus in de tekenprogramma’s te zitten. In deze rol ben ik juist veel meer bezig met de afstemming tussen klanten, technisch managers, werkvoorbereiders, onderaannemers en andere betrokken partijen. Onze BIM modellen dienen daardoor echt als een hulpstuk voor alle partijen, van het offertetraject tot en met de uitvoering. Het is leuk om daar onderdeel van te zijn.”
Een mooi voorbeeld waarin de meerwaarde van een BIM coördinator goed zichtbaar was, is het project Amaliahaven. Bij dit project is SPIE een geheel nieuwe GIS installatie aan het bouwen, wat voornamelijk prefab in elkaar gezet is met hele strakke deadlines. Door het gebruik van ons 3D-model hebben ze veel zogeheten faalkosten weten te voorkomen. “Zo kwamen we er middels de 3D-modellen achter dat de doorgang van de oorspronkelijk getekende deur wel toereikend was voor de installatie, maar niet voor de kranen die nodig zijn om de installatie op zijn plek te krijgen.
Voor mij is het innoveren
Door dit vroegtijdig te signaleren en aan te passen, heeft dit uiteindelijk niet tot vertraging geleid.” Rubin krijgt gekscherend energie van dit soort ‘fouten’. “Het betekent dat onze modellen wel degelijk meerwaarde hebben en dat werkt motiverend”, aldus Rubin.
In Rubins vakgebied staat innovatie centraal. “We zijn momenteel al volop aan het testen met 4D-modellen, waarbij je met een VR-bril daadwerkelijk het ontwerp binnen kunt lopen.” Daarnaast wordt continu gekeken hoe de ontwerpen nog meer kunnen bijdragen aan de efficiëntie van de uitvoering. Denk daarbij aan het real-time inzien van metadata en gegevens vanuit het 3D- of 4D-model, zodat de storingsmonteur, maar ook de inkoper of de veiligheidskundige, direct alle data bij de hand heeft. “We werken hier met een groep van acht jonge, enthousiastelingen. Je merkt dat iedereen op onze afdeling openstaat voor veranderingen, voor verbeteringen en altijd op zoek is naar efficiëntie. Dat werkt heel inspirerend.”
In de divisie SPIE Energies ligt een uitdagende roadmap klaar op het gebied van innovaties en ontwikkelingen binnen engineering en de BIM-methodiek. Het is een uitgestippeld plan met het ultieme BIM-model als stip op de horizon. Een BIM-ontwerp dat voor alle lagen van de organisatie, alle betrokken partijen en voor alle onderdelen van het proces van meerwaarde is. “Het is super tof dat je mag pionieren met nieuwe technieken en zelf aan het roer staat van vernieuwingen. Als je iets ziet in de markt waarvan je denkt dat dit van meerwaarde kan zijn, dan mag ik dat zelf met mijn collega’s gaan onderzoeken en implementeren. Door al die innovaties en de veranderende, steeds belangrijkere rol van engineering heb ik echt het gevoel persoonlijk bij te dragen aan de energietransitie van onze maatschappij.”