Rick werkt als technisch manager bij de divisie Smart City & Energies. Tien jaar geleden is hij, na het afronden van de opleiding elektrotechniek aan de universiteit, bij SPIE gestart als technisch management trainee. Hier leerde hij door halfjaarlijkse opdrachten verschillende divisies en sectoren binnen SPIE kennen. Zijn passie voor techniek zat er al van kinds af aan in, maar tijdens zijn traineeship ontdekte hij zijn interesse in de sector Smart City & Energies. “Binnen de infrastructuur heb je te maken met integrale projecten waarin je als SPIE verantwoordelijk bent van A tot Z. Je hebt zelf de regie, terwijl je in andere sectoren meer directe sturing vanuit de klanten krijgt.” Met name tunnels wekken zijn nieuwsgierigheid vanwege de complexiteit van de installaties en techniek. Toen hij gevraagd werd te assisteren bij de technische invulling van de tender voor de Heinenoordtunnel greep hij zijn kans. SPIE werd het project gegund en Rick rolde in de functie van technisch manager.
Samen met zijn compagnon, projectmanager Jurgen, is hij verantwoordelijk voor de zogeheten driehoek kwaliteit, tijd en geld voor de Heinenoordtunnel. Rick focust zich op het stukje kwaliteit vanuit een technische invalshoek. Vanaf de ontwerptekeningen van de installaties tot de administratieve oplevering aan de opdrachtgever. “Het mooie aan dit project is de complexiteit en de samenwerking op de projectlocatie. Je hebt te maken met protocollen, omgevingsmanagers, doorgaand verkeer en een strakke planning. De uitdaging om disciplines als software, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en civiele techniek goed op elkaar aan te laten sluiten, maakt mijn werk niet alleen uitdagend, maar vooral ook heel leuk.”
Als technisch manager ben je een belangrijke schakel in het coördineren van verschillende disciplines, de mensen en de omgeving. Je werkt in een openbare omgeving en daardoor heb je te maken met allerlei factoren die invloed hebben op de planning. Bijvoorbeeld het openbaar vervoer, doorstroming van het verkeer en collega’s die op hetzelfde traject werken.
Voor mij is het werken in een vertrouwde en professionele omgeving
De tijdsdruk is erg hoog en de planning luistert nauw. De boetes die opgelegd worden wanneer de planning niet gehaald wordt zijn fors. Zo krijg je bijvoorbeeld een boete van € 10.000,- als de buis waar het verkeer doorrijdt een kwartier later opent. “Aanvankelijk voelde ik die druk natuurlijk wel, maar naarmate ik meer ervaring en kennis opgedaan heb is die druk verdwenen. Die druk heeft plaatsgemaakt voor winnaarsmentaliteit en een dosis flexibiliteit. Ik voel me 100% verantwoordelijk voor de planning, kwaliteit en het resultaat. Door continue in gesprek te blijven met alle partijen, tijdig bij te sturen en korte lijntjes met de werkvloer te onderhouden houd ik grip op de planning. Ik vind het fijn om de touwtjes in handen te hebben en als team de klus te kunnen klaren.”
Met gepaste trost vertelt Rick dat de Heinenoordtunnel zijn eerste project in de rol van technisch manager is. Het is een uitdagend en complex project dat nu al meer dan 4 jaar duurt. “Ik voelde direct het vertrouwen van de collega’s om mij heen, ondanks dat deze rol nieuw voor mij was. De lijntjes in de organisatie zijn kort, er is weinig hiërarchie en de directie is erg betrokken bij de uitvoering. Dat zorgt voor een hele prettige sfeer om mezelf te ontwikkelen.”
Als je Rick vraagt naar SPIE als werkgever begint hij te glunderen. “Wij zijn echt een multi-technische dienstverlener en niet zomaar een aannemer of installateur. Wij willen echt dat de klant en wij tevreden zijn met wat we opleveren. Het is niet simpelweg een contract uitvoeren, maar we willen trots zijn op wat we neerzetten. Als wij denken dat iets slimmer kan, dan gaan we in gesprek met de klant. En hoe mooi is het dat al die essentiële kennis en ervaring beschikbaar is binnen SPIE. Door de interne samenwerking tussen verschillende divisies op te zoeken realiseren wij complexe en bijzondere projecten. Dat maakt SPIE de ideale werkgever voor mij.”