lines-animated

Het traineeship van Karlijn
Technisch Management Trainee bij SPIE

Hoi, ik ben Karlijn en ben in februari 2023 begonnen met het Technisch Management Traineeship bij SPIE. Voordat ik bij SPIE begon, heb ik zes jaar gestudeerd in Enschede aan de Universiteit Twente. Hier heb ik een bachelor en master werktuigbouwkunde behaald, waarbij ik tijdens mijn master gespecialiseerd ben in Energy en Flow. Momenteel woon ik in Utrecht, wat lekker centraal is en dus ideaal als uitvalsbasis naar de opdrachten. Naast mijn werk ga ik regelmatig wielrennen of hardlopen. Momenteel ben ik vooral met dat laatste bezig, omdat we in september met SPIE meedoen aan La Parisienne, een hardloopevenement in Parijs.

Via LinkedIn kreeg ik een uitnodiging voor het inhouse evenement. Ik had SPIE wel eens voorbij zien komen, maar had eigenlijk geen idee wat het bedrijf deed. De sollicitatieprocedure was een mooie kans om meer te weten te komen over SPIE als bedrijf, maar ook over het traineeship. In eerste instantie was ik niet heel erg fan van een traineeship, omdat ik bang was dat je dan weer een soort stagiaire zou worden. Maar tijdens het traject werd duidelijk dat er bij SPIE goed over de inhoud en uitvoering is nagedacht. Dit trok mij over de streep.

Mijn eerste opdracht was in Utrecht bij Building Solutions regio Noord-West/Midden binnen de afdeling regioprojecten. Ik heb hier een verbetertraject opgezet en uitgevoerd voor de werkprocessen op de engineeringsafdeling. Samen met een verbeterteam zijn de knelpunten geïdentificeerd en vervolgens aangepakt. Voor de belangrijkste knelpunten zijn er oplossingen gegenereerd en is er een implementatieplan gemaakt. Elk knelpunt heeft een eigenaar gekregen die verantwoordelijk is voor de implementatie.

Voor mijn tweede opdracht ga ik naar de Business Unit Bruggen, Sluizen en Gemalen in Sliedrecht. Daar ga ik aan de slag in de uitvoering, dus totaal iets anders dan mijn eerste opdracht. Ik heb er bewust voor gekozen om voor mijn tweede opdracht meer de operatie in te gaan, om verder betrokken te zijn bij projecten en meer te zien van het werk dat SPIE uitvoert. Naast mijn operationele werkzaamheden ga ik ook de mogelijkheden van het gebruik van AI binnen de Business Unit onderzoeken. Wat ik fijn vind binnen SPIE is dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn en je daardoor kunt ontdekken wat bij je past.


     

In februari zijn wij begonnen met zes trainees, ondertussen zijn we een hecht groepje en spreken we elkaar regelmatig. Elke twee weken zien we elkaar om te werken aan onze groepsopdracht en daarnaast hebben we maandelijks een training. Het is fijn dat je altijd iemand hebt om mee te sparren die in hetzelfde schuitje zit en begrijpt waar je eventueel tegenaan kunt lopen.

Samengevat is het SPIE Technisch Management Traineeship een goede manier om het bedrijf beter te leren kennen en erachter te komen waar je interesses liggen binnen het werkveld. Mijn eerste opdracht was leuk en ik heb veel geleerd over het aanpakken van verbetertrajecten, maar ik weet nu ook dat dit niet is wat ik nog een keer zal gaan doen. Het is prettig om erachter te komen wat je minder leuk vindt, zodat je meer focus kunt leggen op de richting die je juist wel aanspreekt. Daarnaast is het heel fijn dat je alle vrijheid hebt om te doen wat je wilt, van een projectbezoek tot een leuke training of een keer meekijken op een afdeling. Die vrijheid en zelfstandigheid maken dat dit traineeship bij mij past!


lines-animated

Ben je benieuwd wat het Technisch Management Traineeship jou te bieden heeft?