HET TRAINEESHIP VAN JULIA

Technisch Management Trainee bij SPIEHoi! Mijn naam is Julia en in februari ben ik gestart met het Technisch Management Traineeship bij SPIE. Voordat ik bij SPIE begon, heb ik de master Chemical & Process Engineering afgerond.

Tijdens mijn studie was ik altijd al breed geïnteresseerd. Het trok me dan ook erg aan dat ik tijdens dit traineeship in een periode van twee jaar tijd tijdens vier opdrachten kon ontdekken wat het beste bij mijn past en waar mijn krachten liggen. Ik wilde mezelf verder oriënteren en het traineeship bij SPIE maakt het mogelijk om op verschillende plekken verschillende functies uit te voeren. 

Samen met drie andere trainees ben ik met het traineeship gestart. Tijdens de introductieweek leerden we SPIE als bedrijf meteen goed kennen. We zijn bij iedere stafafdeling langsgegaan, hebben de directie leren kennen en hebben verschillende SPIE vestigingen en projecten bezocht. Daarnaast hebben we vooral veel leuke dingen gedaan, waardoor we elkaar beter leerden kennen. Het was prettig om met een groepje te beginnen, want we zitten in hetzelfde schuitje. Door de gezamenlijke introductieweek wisten we elkaar daarna makkelijk te vinden – ook toen iedereen druk met zijn eigen opdracht bezig was. Mijn eerste opdracht heb ik uitgevoerd bij Building Solutions. Ik kwam daar terecht in de opstartfase van een groot project voor Rijkswaterstaat, waarbij we op zo’n 65 locaties zonnepanelen en laadpalen gingen plaatsen. Dankzij een intelligent systeem konden de elektrische auto’s vervolgens efficiënt laden op zonne-energie. Grote projecten waren nieuw voor mij, dus het was interessant om helemaal aan het begin van zo’n complex project in te stromen. Verder waren mijn werkzaamheden divers. Ik had veel contact met zowel mijn team als met de klant, wat erg interessant was. Samen met het uitvoeringsteam heb ik ook projectlocaties bezocht, waarbij we de basis legden voor het ontwerp. Ik heb zoveel mogelijk taken opgepakt en binnen het team werd naar mijn input geluisterd.

Met de tweede opdracht ben ik meer richting de uitvoeringsfase gegaan. Dit keer bij een heel ander project bij de business unit bruggen, Sluizen en Gemalen. Hier draag ik nu bij aan de voorbereiding op de uitvoering, door bijvoorbeeld benodigde materialen in te kopen en veiligheids- en werkplannen op te stellen. Ik zorg ervoor dat deze zaken gestroomlijnd gaan. Wanneer de uitvoering van start gaat, zal ik ook mee naar buiten gaan. Zo krijg ik goed mee hoe alles in zijn werk gaat. Het is leuk om de praktische kant van dichtbij mee te maken!


[ZPvd1] Tussen mijn twee opdrachten heb ik ook nog een kortere opdracht uitgevoerd bij het tenderteam van Building Solutions. De tenderfase is de fase die plaatsvindt voor de start van het project: het was aan ons, het tenderteam, om nieuwe projecten binnen te halen. Deze extra opdracht heeft eraan bijgedragen dat ik in een sneltreinvaart meerdere projectfases heb meegemaakt. Het is erg leuk om binnen een korte tijd zoveel verschillende functies te bekleden en verschillende afdelingen te ervaren. Dit draagt bij aan het achterliggende idee van het traineeship: geprikkeld worden om na te denken over waar je interesses liggen en wat je hierna wilt gaan doen.

Mijn mentor is de divisiedirecteur van Building Solutions. Eens per maand zien we elkaar en hebben we het over de opdracht en alles waar ik tegenaan loop. Hij stelt kritische vragen, laat me nadenken over mijn persoonlijke leerdoelen en moedigt me aan om te reflecteren op waar ik mee bezig ben. Het is fijn om met iemand te sparren die zoveel ervaring heeft! Daarnaast ben ik nog gekoppeld aan een buddy, een oud-trainee, maar ik heb gemerkt dat eigenlijk iedereen binnen SPIE ervoor open staat om je verder te helpen.
             

Ben je benieuwd wat het Technisch Management Traineeship jou te bieden heeft?