HET VERHAAL VAN GLENN

Technisch hbo trainee bij SPIE

Mijn naam is Glenn Duijzings. Ooit ben ik gestart op het VMBO en vanuit daar ben ik doorgestroomd naar het MBO. Hier heb ik de opleiding Human technology gevolgd. Tijdens die opleiding heb ik ook diverse stages mogen doen. Daar bleek dat je toch snel 40/50 uur in de week bezig bent in de praktijk. Dit zag ik mijzelf best een aantal jaar doen, maar zeker niet voor de rest van mijn leven. Daarom heb ik destijds de keuze gemaakt om door te stromen naar het HBO. Hier ben ik gestart met de opleiding elektrotechniek en na het doorlopen van diverse disciplines binnen de elektrotechniek ben ik afgestudeerd in hbo-energietechniek. De kern van deze opleiding waren technieken rondom de midden-en hoogspanning en daarnaast een stuk verduurzaming en vernieuwing wat mij erg interesseerde.

Voor mijn eerste baan was ik op zoek naar een grote organisatie met doorgroeimogelijkheden. Nou kwamen de welbekende busjes van SPIE al vaak voorbij en wist ik dat SPIE van alles deed rondom techniek dus heb ik destijds een open sollicitatie gestuurd. Uiteindelijk ben ik ingestroomd in het VONK traineeship, VONK staat voor volop ontwikkelen & nieuwe kansen.

“Hetgeen wat mij aansprak aan het traineeship waren de kansen om te leren en de mogelijkheid om te proeven van de organisatie en de verschillende disciplines.”


Opdracht 1: FP&S

Mijn eerste opdracht was bij FP&S de beveiligingstak binnen SPIE, zij waren toentertijd in een korte periode gigantisch snel gegroeid. De organisatie bij FP&S werd vanaf de start ingericht als een beveilingsbedrijf “om de hoek”, maar met het groeiende personeelsbestand moesten de bedrijfsprocessen hierop aangepast worden. Mij werd dan ook gevraagd om deze processen in kaart te brengen en deze te optimaliseren.

Hoe vond je het om bij SPIE te starten als trainee?

Ik ben destijds samen met twee andere trainees het traineeship gestart bij het onderdeel van SPIE van e-fficient buildings. Wij vormden samen de eerste lichting VONK trainees van SPIE. Dit resulteerde in een traineeship met vrij weinig kaders, het stond echt nog in de kinderschoenen. Maar dit zorgde er wel voor dat je veel vrijheid en verantwoordelijkheid kreeg in het bepalen van je eigen ontwikkeltraject. Iets wat mij wel trok. Tegenwoordig is er meer structuur gegeven aan het traineeship, maar deze twee pijlers staan nog steeds centraal in het VONK traineeship.

“SPIE is een organisatie waar ondernemerschap en eigenaarschap voorop staat. Als dat iets is wat je ligt dan zit je bij SPIE goed.”

Opdracht 2, 3 & 4: Operational excellence


Na mijn eerste opdracht ben ik naar de vestiging Elsoo gegaan en ben ik aangehaakt bij de afdeling ‘operational excellence’. Binnen deze afdeling wordt gekeken naar bepaalde pijnpunten of waar meer efficiëntie mogelijk is binnen bepaalde processen of werkzaamheden. Hier heb ik me met verschillende lokale- maar ook landelijke verbetertrajecten beziggehouden. 

Een van de projecten waar ik me toen mee bezig heb gehouden was bij de afdeling ‘beheer en onderhoud’ en ging over de inrichting van het preventieve onderhoud waar SPIE landelijk mee bezig is. Het fundament van dit onderdeel was niet overal hetzelfde. Hierdoor werden er landelijk verschillende werkwijzen gehanteerd. Mijn rol en de rol van mijn team was hier het inzichtelijk maken van de verschillende processen en op basis van best practices een uniform werkproces op te zetten en dit vervolgens te implementeren. 

“Omdat je tijdens het traineeship in aanraking komt met verschillende technieken en disciplines heb ik sneller mijn kennis kunnen verbreden. Verder heb ik door het traineeship en de aansluiting bij het Young Professional Program een netwerk op kunnen bouwen waar ik vandaag de dag nog profijt van heb.”


Wat is je huidige rol binnen SPIE?


Na twee jaar ben ik het traineeship uitgerold en ben ik doorgestroomd in de functie van calculator op het gebied van beheer en onderhoud vanuit hier ben ik al snel doorgestroomd naar de functie maintenance consultant. Deze functie is relatief nieuw binnen SPIE, dus we zijn samen aan het kijken hoe we dit kunnen vormgeven. Hierbij word ik vooral enthousiast van het 'vernieuwende' van de functie.

"Ik ben van plan om te blijven doorgroeien binnen SPIE hiervoor heb ik dan ook alvast een stip op de horizon gezet."

Is het VONK traineeship ook iets voor jou?

Ben je benieuwd wat het VONK Traineeship jou te bieden heeft?