lines-animated

Het verhaal van Folkert

VONK trainee bij SPIE

Hoi! Ik ben Folkert en VONK trainee binnen SPIE. Voordat ik bij SPIE ben begonnen heb ik de studie Process and Food Technology gedaan, ook wel bekend als Chemische Procestechnieken.

Eigenlijk vind ik heel veel verschillende dingen leuk om te doen. Daarom heb ik ook gekozen voor een traineeship in plaats van gelijk een vaste functie. Ik wilde graag veel verschillende ervaringen opdoen om erachter te komen waar ik nou echt op mijn plek zou zijn qua werkgebied. Doorstuderen ambieerde ik niet, maar wel had ik nog de behoefte om verder te leren. Ook dit kan je doen tijdens een traineeship binnen SPIE. Het eerste jaar volg je namelijk een vooraf opgesteld trainingsprogramma met je mede trainees en in het tweede jaar kies je zelf trainingen die aansluiten bij jouw ambities.

In welke functie ik precies terecht wilde komen wist ik nog niet, wel wist ik dat ik een voorkeur heb voor projectmatig werken. Het liefst zo divers mogelijk zodat ik kan aftasten wat ik nou echt leuk vind. Binnen het traineeship van SPIE kan dit, je gaat namelijk elk half jaar naar een nieuwe opdracht. Door het doen van verschillende opdrachten kan ik elke keer weer een stap uit mijn comfort zone zetten. Bij SPIE krijg je ook de vrijheid om zelf je opdrachten te kiezen. Je bouwt gedurende het traineeship zelf een netwerk op binnen de organisatie om tot deze opdrachten te komen. Ook wanneer je niet een passende studieachtergrond hebt kan je ervoor kiezen om wat anders te proberen. Zo kan je jezelf uit blijven dagen! Hier komt wel een stuk verantwoordelijkheid bij kijken, het is belangrijk dat je een aanpakker bent. 


In september ben ik samen met zeven andere trainees gestart. Het is fijn om buiten de overige begeleiding om, op je mede trainees terug te kunnen vallen als je vragen hebt of ervaringen uit wilt wisselen. Zo plannen we na elk halfjaar een extra meeting in om aan elkaar te presenteren wat we allemaal hebben gedaan. Hierdoor kun je anderen weer inspireren voor een volgende opdracht. Ook plannen we maandelijks projectbezoeken of andere activiteiten in om een beter beeld te krijgen van wat SPIE nou allemaal doet, want dat is veel. Daarna gaan we gezellig met zijn allen uit eten. Het is een combinatie van werk en plezier hebben samen.

Mijn eerste opdracht heb ik gedaan binnen het marktsegment e-fficient buildings, Datacenters. Hier heb ik een inhoudelijke consultancy rol vervuld en ben ik bezig geweest met het opstellen van een predictive maintenance service, voorspellend onderhoud dus. Dit heb ik onder andere mee mogen pitchen bij klanten van SPIE. Dit vond ik erg leuk en ik heb er daarnaast gigantisch veel geleerd, over mezelf maar ook over de organisatie. Ook heb ik kennis opgedaan met betrekking tot calculaties, projectmanagement en strategie. Hoe breng je dit het beste naar klanten toe, nadat je zoiets hebt opgesteld? Dit zijn vragen waar ik mij onder andere mee bezig hield. Momenteel ben ik bezig met mijn tweede opdracht. Deze voer ik uit voor de afdeling Business Development. Daar ga ik als externe consultant aan de slag en scout ik nieuwe innovaties en projecten die ik probeer te begeleiden richting SPIE. Tevens leer ik over subsidie trajecten, de koolstofdioxide markt en neem ik deel aan brainstormsessies omtrent duurzaamheid vraagstukken. Compleet anders dan mijn eerste opdracht. Hier heb ik bewust voor gekozen om continu uitgedaagd te blijven.

Het traineeship raad ik vooral aan bij proactieve mensen die op zoek zijn naar een programma waarin zij zichzelf nog hard willen door ontwikkelen op zowel persoonlijk als professioneel vlak. En die daarnaast niet bang zijn om een uitdaging op te zoeken. 


lines-animated

Ben je benieuwd wat het VONK Traineeship jou te bieden heeft?